Laminaat

FAQ

Algemene info

Waaruit bestaat een laminaatvloer?

Een laminaatvloer bestaat uit:  
1. Een deklaag die de sterkte en weerstand van je vloer bepaalt
2. Een decorpapier voor het design 
3. Een waterbestendige kern van HDF (High Density Fibreboard)
4. Een tegenlaag om de kern van HDF te stabiliseren en beschermen
5. De hydro+ waterafstotende coating*
(*) Enkel beschikbaar voor onze Ocean+  en Smartline 8 hydro+ collecties

Algemene info

Waarom zou ik voor een laminaatvloer kiezen?

Met zoveel opties, weet je soms niet meer welke vloer nu het best past bij jouw leven. Laminaat is een vloertype met veel voordelen. Het is een betaalbaar en onderhoudsvriendelijk alternatief voor echte hardhouten vloeren – met even mooie houtlooks, die bovendien ook nog eens extreem krasbestendig zijn. Die goede looks vervagen ook nooit, want laminaatvloeren zijn compleet uv-bestendig. Het materiaal is 100% waterbestendig, waardoor je die prachtige natuurlook kan binnenbrengen in heel jouw huis. Een extra voordeel voor de klussers: de plaatsing is eenvoudig en duidelijk. Geen stress dus, wel een huis vol geluk!

Plaatsing

In welke ruimtes kan ik een laminaatvloer plaatsen?

Bij ons vind je laminaatvloeren voor alle soorten kamers! De slijtageklasse, die je op de verpakking en in de technische gids vindt, verwijst naar de duurzaamheid van je vloer en de ruimtes waarvoor hij het best geschikt is. Deze classificatie combineert altijd residentieel en commercieel gebruik (bv. 23/32). Al onze laminaatvloeren voor residentieel gebruik zijn klasse 23, wat betekent dat ze geschikt zijn voor alle ruimtes in huis: de slaapkamer, het thuiskantoor, de badkamer, de woonkamer, de eetkamer, de hal (of inkom) en de keuken … Noem maar op! 

Ook bij vloeren voor commercieel gebruik zijn onze laminaatvloeren beschikbaar in twee klassen. Onze Ocean 12 V4 en Ocean 12 XL zijn gecategoriseerd als klasse 33 en zijn geschikt voor zwaar commercieel gebruik: voor ruimtes zoals grote kantoren, winkelcentra en klaslokalen. Al onze andere collecties zijn klasse 32 en dus geschikt voor algemeen commercieel gebruik: ze kunnen geplaatst worden in ruimtes zoals wachtkamers, hotellobby’s en -kamers, winkels, congreszalen en kantoren.

Heb je een waterbestendige vloer nodig voor een bepaalde ruimte? Onze Ocean+ collectie is 100% waterbestendig, met de juiste hydro+ accessoires.

Plaatsing

Kan ik mijn nieuwe laminaatvloer plaatsen bovenop mijn oude bestaande vloer?

Dat hangt af van de aanwezige vloer. Is het een tapijtvloer? Dan niet: tapijt is te zacht en kan het lockingsysteem beschadigen.
Ligt er een tegelvloer, een harde vinylvloer of een houten vloer?
Dan wel: maar alleen als deze vloer volledig vlak en waterpas ligt. Hoewel we sowieso een onderlaag aanraden om minimale hoogteverschillen op te lossen en het geluid extra te dempen.

Twijfel je? Je oude vloer weghalen is altijd de beste keuze: zo start je met een nieuwe, vlakke basis. De kwaliteit van je ondergrond speelt een belangrijke rol in het algemene plaatsingsresultaat.

Plaatsing

Kan ik laminaat leggen op vloerverwarming/-koeling?

Ja, dat kan! Zowel systemen op basis van water als elektrische systemen zijn geschikt voor laminaatvloeren. Op de hulp-pagina van onze website vind je een gedetailleerde installatiehandleiding voor vloerverwarming/-koeling.

Plaatsing

Welke stappen moet ik volgen bij het plaatsen van mijn nieuwe vloer?

Bij de aankoop van je nieuwe BerryAlloc-vloer helpen de volgende stappen om je vloer succesvol te plaatsen: 

Voor het plaatsen
- Lees de plaatsingsinstructies zorgvuldig voor je begint
- Laat je vloer minstens 48 uur voor het begin van de plaatsing acclimatiseren in de kamer
- Controleer of je ondergrond droog, vlak en schoon is 
- Plaats de juiste ondervloer (voor een zwevende plaatsing en enkel voor collecties waarbij de vloeren niet zijn voorzien van een geïntegreerde ondervloer)

Tijdens het plaatsen
- Je vloer moet geplaatst worden bij een kamertemperatuur van 18-25°C en een relatieve luchtvochtigheid van 40• 60%
- Plaats je vloer volgens de plaatsingsinstructies 
- Gebruik onze hydro+ kit voor een 100% waterbestendige plaatsing van een Ocean+ laminaatvloer
- Plaats de profielen 

Na het plaatsen
- Plaats de plinten
- Gebruik onze laminaatreiniger om je nieuwe vloer schoon te maken, en om alle sporen van vuil en resten van de plaatsing te verwijderen

Plaatsing

Waarom moet mijn vloer eerst acclimatiseren in de ruimte waar ik hem ga plaatsen?

Een laminaatvloer zet uit of krimpt naargelang de omstandigheden in de ruimte. De temperatuur en vochtigheid van de plaatsingsruimte kunnen verschillen ten opzichte van de stockageruimte. Als je de planken onmiddellijk installeert, moeten ze zich nog aanpassen aan de kamer. Krimpen ze of zetten ze uit? Dan krijg je mogelijks een oneffen vloer die het lockingsysteem beschadigt. Vermijd deze problemen door de planken de nodige acclimatiseertijd te geven (minstens 48 uur). Tegen dan zijn ze voldoende uitgezet om een succesvolle plaatsing te garanderen.

Plaatsing

Waarom heb ik een ondervloer nodig?

Een ondervloer is een essentieel onderdeel van je plaatsing: hij kan het plaatsingsresultaat sterk verbeteren.

Een goede ondervloer voor laminaat biedt de volgende elementen:
- Een stabiele basis door kleine onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken. Dit beschermt het lockingsysteem en helpt krakende geluiden te voorkomen
- Vermindert stapgeluid en beperkt de verspreiding van het geluid naar kamers op de lagere verdieping
- Extra bescherming tegen dagelijkse slijtage (lopen, vallende voorwerpen, meubels, ...)
- Voorzien van een vochtbarrière om je vloer te beschermen tegen seizoensgebonden schommelingen van de vochtigheid van de ondervloer

Gebruik altijd een ondervloer die geschikt is voor laminaatvloeren. We raden je aan om een ondervloer van BerryAlloc te gebruiken, want die is gemaakt om onze vloeren optimaal te ondersteunen.

Denk eraan dat je geen ondervloer nodig hebt bij het plaatsen van onze Ocean 8 PA-vloeren, omdat die collectie al is voorzien van een geïntegreerde ondervloer.

Bezoek onze accessoirepagina voor meer informatie.

Plaatsing

Waarom moet ik laminaat zwevend plaatsen?

Laminaat bestaat uit minstens 80% organisch hout. Dat betekent dat het uitzet en krimpt afhankelijk van de temperatuur in de ruimte.
Bij een ‘zwevende’ plaatsing is de vloer niet bevestigd aan de ondergrond (niet gelijmd) en kan hij naar behoren uitzetten. Daarvoor moet je tijdens de plaatsing een expansievoeg van minstens 8-10 mm voorzien tussen je vloer en alle vaste constructies. Dat is ook de reden waarom je een laminaatvloer niet onder vaste constructies, zoals keukenkasten of ingebouwde kasten, kan plaatsen.

Plaatsing

Hoe plaats ik een laminaatvloer?

De manier van plaatsen hangt af van het lockingsysteem en het legpatroon (bijv. visgraat). Je vindt een stapsgewijze handleiding voor alle laminaat lockingsystemen op onze hulp-pagina.

Plaatsing

Hoe moet ik mijn Chateau-vloer plaatsen: zwevend of gelijmd?

Chateau kan zwevend geplaatst worden of kan volledig op de ondergrond gelijmd worden, afhankelijk van het vloerpatroon. Voor een optimale vloerstabiliteit raden we jou ten zeerste aan een sneldrogende houtlijm aan te brengen op de twee korte zijden van de planken. Lees de installatiehandleiding zorgvuldig vooraleer je de vloer plaatst.

Je kan deze handleiding downloaden op onze hulp-pagina.

Onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn nieuwe BerryAlloc-vloer?

Zorg dat je vloer er splinternieuw blijft uitzien met deze eenvoudige tips en tricks:
- Houd nat en vuil buiten met een deurmat in de inkom van je huis
- Hang viltjes onder de poten van je tafels en stoelen
- Leg een plastic mat onder jouw bureaustoel
- Ruim alle gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op

Bekijk de volledige onderhoudsinstructies op onze hulp-pagina.