Laminat

Vanliga frÄgor

Installation

Kan jag installera laminat pÄ egen hand?

Ja, det kan du. Vi erbjuder installationsanvisningar som gör att du kan lÀgga ditt golv snabbt och enkelt.
Vi erbjuder olika typer av underlag (vid behov), lÀmpliga för dina specifika behov och ett brett utbud av tillbehör för en perfekt finish.

Installation

Vilken installationsriktning rekommenderar ni?

Vi rekommenderar att du installerar ditt laminat med den korta sidan mot den huvudsakliga ljuskÀllan och tvÀrs över rörelseriktningen.
Kombinationen av bÄda Àr ofta inte möjlig, och i sÄ fall kan du vÀlja efter din egen smak.
Om du har ett undergolv av trÀ Àr det lÀmpligt att lÀgga laminatet i undergolvets motsatta plankriktning.

Installation

Kan jag installera laminat i badrummet?

Ja, vÄrt laminat med HydroPlus-tekniken Àr speciellt utvecklat för att ligga i badrum. För nordiska lÀnder krÀvs membran.
Följ installationsanvisningarna som finns i förpackningen. Var sÀrskilt uppmÀrksam pÄ de specifika instruktionerna för att tÀta expansionsfogarna och anvÀnd Hydro Plus-tillbehören.
Laminat ska inte installeras i bastur.

Installation

Kan jag installera laminat i köket?

Ja, laminat kan installeras i köket, men som ett flytande golv, inte under köksmöbler. Det ska kunna röra sig.
VÀlj ett laminat som Àr klass 23/32 eller högre och följ installationsanvisningarna.
Ta bort spill omedelbart.

Installation

Vad Àr det maximala ytan jag kan tÀcka utan att det krÀvs expansionsprofiler i ett rum?

Laminat (DPL) och Högtryckslaminat (HPL) har olika expansionsvärden.
För Laminat är maxlängden utan expansionsprofiler 10 m. Expansionsavståndet ska vara 8-10 mm.
För Högtryckslaminat är maxlängden 15 m och expansionsavståndet ska vara 4-6 mm.

I dörröppningar, rumsövergångar och om golv ansluts asymmetriskt behöver du alltid installera expansionsprofiler, och det gäller alla laminat.
Laminatgolv ska installeras som flytande golv så ska alltid lämna ett mellanrum mot väggar och andra fasta konstruktioner så att golvet kan röra sig.

Installation

Kan laminat installeras ovanpÄ golvvÀrme/golvkyla?

Ja, det kan installeras med golvvärme och/eller kylning. Vi erbjuder en manual med detaljerade instruktioner för varje typ av golvvärme och vad du ska göra före, under och efter installationen.
Vi rekommenderar också att du diskuterar dina planer och kraven med installatören av golvvärmen. Klicka här för detaljerad information.

Underhåll

Hur rengör jag mitt laminat?

Torra rengöringsmetoder: med en torr dammopp, mjuk borste eller dammsugare
Våta rengöringsmetoder: med en väl vriden ut, lätt fuktig trasa eller mopp (mikrofiberprodukter av bra kvalitet rekommenderas)
Vårt BerryAlloc®-laminatrengöringsmedel ger dig ett perfekt resultat utan några streck.

Läs våra vård- och underhållsdokument i supportavsnittet.

Underhåll

Mitt laminat ser fett ut och jag ser fotspÄr pÄ golvet, vad Àr fel?

Det Àr mycket viktigt att anvÀnda rÀtt laminatrengöringsmedel. Ett dÄligt/organiskt medel kan lÀmna en fet film pÄ golvet som gör alla fotspÄr synliga.
VÄrt medel Àr speciellt utvecklat för att hÄlla ditt laminatgolv i perfekt skick och se till att det ser oklanderligt ut.

Övrig

Kan jag anvÀnda en stol med hjul pÄ mitt laminat?

Vi rekommenderar att du anvÀnder ett golvskydd för kontorsstolar.

Underhåll

Kan jag anvÀnda en ÄngtvÀtt för att rengöra mitt laminat?

Vi rekommenderar inte Ängrengöring av ditt laminat.
För högtryckslaminat Àr vissa typer av ÄngtvÀttar tillÄtna, kontakta oss för mer detaljerad information.

Reparera

Jag har tappat nÄgot tungt och skadat mitt golv. Kan jag reparera en skadad planka mitt i golvet utan att ta bort hela golvet?

Ja, det finns ett sÀtt att ta bort en enda planka i mitten av ett golv. Vi har gjort en instruktionsvideo som vÀgleder dig genom denna process.
Mindre skador kan ofta repareras med ett fÀrgmatchat fyllmedel.

Övrig

Passar ert golv för husdjur?

Ja, alla våra laminat tål sällskapsdjur. Men se till att rengöra direkt om din nya valp råkar göra en liten genast.